Sunday, August 31, 2008

Happy Birthday Malaysia

Selamat Menyambut Kemerdekaan yang ke 51 Malaysia.

We had the chance to experience merdeka countdown di Dataran Merdeka ketika PM melaungkan 'Merdeka ... Merdeka ... Merdeka" 7 times. Paling best bila dapat tgk fireworks up close and live. Now I understand the feeling to melepak at Dataran :) Well, I'm not that comfortable with the 'melepak' part sebab duduk merata-rata, but I like the fact that I can see rakyat Malaysia yang berbilang bangsa, agama, gelagat, tak ketinggalan juga fesyen-fesyen pakaian yang diadaptasi dari marikh hehe... pendek kata macam-macam rupa lah. Bukan Malaysian aje yang membanjiri perkarangan Dataran last night, tourist pun ramai.

Sejak-sejak dapat 'lesen besar' ni, berani jugak lah nak keluar malam till 2-3 am in the morning with TK, tu pun dengan izin the clan counsel hehe. Fireworks ended around 12:30am, lepas tu terus gerak to Campbell for our car. Kena redah jam jugak akhirnya. Around 2:00am baru sampai Sunway. Sampai Bangi around 2:30am.


Orang ramai mula membanjiri perkarangan bangunan Sultan Abdul Samad after Isya'. Ramai yang park kereta dekat Campbell utk elakkan jam teruk waktu pulang nanti.


Fireworks spark from my 35mm lense.


Lagi photo bunga api. Time ni semua orang mendongak ke atas. Since the spark was so near, pedih juga mata bila debris bunga api jatuh ke bawah.


Antara bunga api yang paling dekat dengan tempat we all berdiri. Less than 100 metres.


video
A clip during the bunga api featuring TK & Flying Ultramen Taro ... :)


Catz: esok ramadhan ...

Monday, August 25, 2008

Belated Birthday

Putihsalju is now 2 years old. How can I forget? All my life, there were dozens of events fell under 14th August tab and it unconsciously slipped my mind. Happy belated birthday to putihsalju.blogspot.com.


Catz: jgn lupa wedding date sudahhh ....

Sunday, August 24, 2008

Woops! 2 Months Left

Checked out my wedding countdown earlier today ... there's only 2 months left! The last time I checked I think it was something like 200 days, where did all the time go? OMG there's so much to do ...

Me & TK went for a shopping-mall-hopping looking for our hantaran stuffs. It's kinda hard to find TK's non-alcohol fragrance set, lenguh kaki jalan satu kolumpo. And after lots of visits and pujuk rayu, finally he settled on a cologne set sold by his 'girlfren' *LOL*. His girlfren? Funny story ... to make it short, TK has an admirer and she(or he) happens to be a Nyah ... *LOL* ... "Abang ni manis, baik, tak tinggal solat, bla bla bla ... beruntung akak!" ... Frankly speaking, sekelumit jealousy pun takde dihati ni, rasa nak terguling2 gelak tengok muka TK when he received all the compliments tu ada la *LOL*. Puji punya puji, we end up paying less than what we get ... free stuff situ, free stuff sini ... untung uols! :)))


Haha this photo got nothing to do with the wedding. I had the chance to visit MAHA Exhibition a day before they opened it to the public. The tomatoes looked so voluptous that I had to take a picture of it ehehe


These chilies looked like bunch of small flowers from far ... so beautiful yet so hot :)


How often can you see pokok sawi on the ground? It's my first time ...


They have strawberries too ...


They also have a mini padi huma field ...


The transportation provided from the car park to the tram station ...


Catz: 2 months and 2 days ...

Sunday, August 10, 2008

Tomb of the Dragon Emperor

Watched the movie on Saturday. Thought of buying tickets for The Dark Knight but I end up buying tickets for this movie. TK had no problem with the movie he said, but I wonder why he slept for almost half of the film? *LOL*

Have ya all seen the movie? Some critics said it's better than Mummy Returns, not as good as The Mummy but still worth a look. The others said that they can think of almost nothing good to say about the film, except that they enjoyed it immensely. Some also said that it is a disappointing three-quel with a badly written script, irritating characters, dodgy CGI work, a miscast Maria Bello and an underused Jet Li.

What about my reviews? Well, it's quite interesting I might say, but only towards the end. I have no idea why they choosed Maria Bello to replace Rachel Weisz as Evelyn O'Connell. I like the previous Evelyn better. I also hate to see Jet Li casting the bad guys role coz he's a kung fu legend in my book. Overall, I would rate it as 3.0/5.0. I'm still wondering why TK dozed off during the movie! Hmm ...


What's this? Someone had kindly deliver this at home. I've sent Mom's baju kurung for the beads and it turned out very pretty. Thanks Jal!


Another view of the beads. If anyone interested to get 'em, feel free to drop by Jellybeesz's. They have lots of design to choose from.

Catz: Countdown ... 2 months and 22 days to go ... huhuhu

Thursday, August 07, 2008

Camno nak Diet?

Rezeki Allah beri tak kira di mana-mana kan? Walaupun dalam keadaan poket terdesak pun ada saje rezeki yang datang especially tang makan-makan. Tribe mates ni memang gemar sesangat makan-makan. Minggu ini saje, dah 2 kali makan free. Dengar-dengar cerita, esok ada lagi makan-makan free hosted by Puang Fifi @ pantry level 1 (betul ke?). Bukan orang berduit aje yang boleh buat makan-makan ni, yang penting hati nak bersedekah, yang sedikit dikongsi bersama, yang banyak dibahagi sama rata. Awal minggu ni pun ada sarapan pagi free nasi lemak, hari ni pulak, birthday Kak Ina, dibawanya pulut kuning berlaukkan rendang minang ... fuh sehingga menjilat siku kesedapannya.

Sebut pasal makan-makan, teringat masa di Terengganu dulu. Almost hari-hari ada makan-makan. Waktu tu pun poket terdesak juga, but still masing-masing sempat luangkan masa untuk bersama-sama pergi makan-makan. Tak kiralah di mana tempatnya, dari Teluk Ketapang hinggalah ke Mok Ngoh, agenda makan-makan tak pernah tinggal dari list harian.

Bila di flip flipkan album-album lama, rupanya banyak betul sesi makan-makan, layan senyum sorang-sorang bila tgk.

Received this email earlier:

Apakah anda tahu hubungan antara 2 biji mata anda? Mereka berkelip bersama, bergerak bersama, menangis bersama, melihat bersama dan tidur pun bersama, malah menutup pandangan terakhir pun bersama, meskipun mereka tidak melihat antara satu sama lain kecuali melalui cermin. Persahabatan seharusnya begitu, kehidupan akan kurang ceria tanpa sahabat. Minggu ini adalah "MINGGU KAWAN SEDUNIA", siapa kawan anda? Kirimkan message ini untuk semua kawan-kawan anda ...

Walaupun tak berapa sure betul ke minggu ni minggu kawan sedunia, if you read the above message, consider you're my prennnn ... :)


Ni contoh sesi makan-makan yang pernah diadakan, macam semut dijamu gula. Selagi tak penuh pinggan tak gerak lagi dari meja buffet tu, sampai ada yang terkepit ... tu yang tudung hijau tu terkepit la tu hehe.

Catz: berkawan kah ku dengan mu?

Lunch Entry

Lambat betul sampai office hari ni. Masuk office je, lengang takde orang, rupanya semuanya belum sampai ... gara-gara road block semua orang terpaksa meredah kesesakkan berbatu-batu jauhnya. Perjalanan dari Bangi ke Seri Kembangan yang sepatutnya memakan masa hanya 15 minit, jadi 45 minit, tu pun cilok mencilok & ikut route short cut.

Exit from toll UPM, kereta dah start sangkut, tersengguk-sengguk. Ingatkan ada road bloack untuk mencari pembayar saman lalu lintas yang belum dilunaskan, cuak gak! (saman speeding lom bayar daa ... hehe).


Haaa ni pun sebenarnya pasal kesesakan lalu lintas jugak ni, kalau tak takkan gambar ni dapat diambil dari jarak yang agak dekat. Photo taken from forwarded email yang tak pasti siapa pengirim asalnya. Glamor dah lori ni ... :)

Catz: comel tak kalau naik scooter ke office? ahaks