Saturday, June 26, 2010

Trip to Bandung - Day 2 & 3

Day 2

Hari ke-2, kami dibawa ke Sari Ater Hot Spring, somewhere on the way ke Gunung Tangkuban Perahu. Air panas yang mengalir macam air terjun di Sari Ater ni adalah air panas belerang daripada gunung berapi tangkuban perahu. Sayang we all tak naik sampai ke atas gunung Tangkuban Perahu, kalau tak sure lagi best.


 
Di Sari Ater ni, pengunjung boleh mandi kalau nak. We all rendam-rendam kaki je sambil makan ice cream mahal. Imagine ice cream conetto tu harganya cecah Rp20.000 bersamaan dengan RM7. Macam biasa la, penjaja ice cream tu akan merayu-rayu supaya pengunjung membeli.



Permandangan jalan masuk ke Sari Ater, melalui pekan kecil yang jalannya berlubang-lubang, tapi Pak Supir relax je redah lubang2 tu, senget benget kami dalam bas mengikut pergerakan bas. Sari Ater letaknya kira-kira sejam dari Kota Bandung. Sepanjang perjalanan kami lalu kawasan penempatan di lereng-lereng bukit. Rumah-rumahnya agak rapat-rapat dan cuacu sejuk. Kata Nadia tour guide kami, lagi dekat kami ke tangkuban perahu, lagi sejuk cuaca. Banyak gerai-gerai di tepi jalan yang menjual kelinci (arnab), katanya kalau ada yang berminat, mereka akan sembelih di situ juga untuk dibuat sate. Conform saya tak berminat ... hehehe. Selain kelinci, ada jugak sate biawak dan cobra, baca menu nya aja dah buat orang lari jauh-jauh ... tapi di sini mungkin delicacy.


Kami lunch di Wilujeng Sumping Balibu, makanan sunda lagi. Kali ni hidangannya ikan garumi or ikan kaloi (betul ke ... ni ahli rombongan yang bagi tau). Tak kisah la ikan garumi ke ikan talipia ke, masak macam mana sedap pun, saya tak makan ... pokoknya saya tak makan ikan sungai ... hehehe. 

Lepas lunch, kami ke factory outlet somewhere dekat dengan hotel. First outlet adalah Rumah Mode, kata Nadia, barang-barang di rumah mode bukan barang reject tapi di import dari Hong Kong. Takde apa yang nak saya beli kat sini since sizenya tak mengambil kira size wanita eropah macam saya ... ahaks hehehe. Nak beli baju baby untuk Khalisya pun takde yang menarik ... 


 
Next destination ... Cihampelas. Jalan Cihampelas ni terkenal dengan barang-barang jeans dan tshirt. Sekali pandang, ada la macam jalan kat Chow Kit. Yang menariknya di sini, setiap kedai or outlet bertemakan super hero. Seperti gambar di atas, outlet di belakang saya tu bertemakan superman & spiderman. Tak banyak kami membeli di sini, cuma jalan-jalan cuci mata. Sempat saya beli prepaid Telekomsel Simpati untuk call Malaysia since celcom saya takde roaming.

Macam biasa, sepanjang jalan tu akan ada yang mengekori dan memujuk-mujuk untuk membeli barangan jualan mereka. Ada yang siap tiru cakap 'KL' untuk menarik perhatian kami. Sebenarnya kami telah di pesan oleh buk Nadia, supaya berhati-hati jika membeli, tawarlah sebaik mungkin, dan jangan memandang mereka sekiranya tidak berminat untuk membeli, kalau tak ... akan dipujuk-pujuk, di rayu-rayu sehinggalah terbeli. 


Day 3

 
Hari ke-3 la hari yang saya tunggu-tunggu, destinasinya Pasar Baru Trade Centre.  Banyak yang pesan untuk saya membeli belah disini. Pasar Baru adalah gedung tujuh tingkat yang menjual barang-barang seperti telekung, kain sulam, blouse, batik dan kerepek-kerepek. Memang ternyata barangannya murah-murah, tapi perlu hati hati menawar. Contohnya saya membeli telekung fesyen terbaru, memang cantik ... double layer sulam kecil-kecil penuh, kawan-kawan dapat tawar dari Rp.350.000 ke Rp230.000, bila saya ke kedai di tingkat yang lain, dapat tawar sehingga Rp190.000 ... kan banyak bezanya tu. 

Buk Nadia dah pesan awal-awal, kalau yang di Pasar Baru ini perlu di lihat semua kedai baru baru boleh tawar menawar or beli. Tapi baru je beli telekung, masa dah tinggal tak sampai sejam untuk shopping kerana masa yang diberi hanyalah 2 jam sahaja. End up banyak lagi barang-barang yang dipesan saya tak dapat nak beli. 


 
Hari ke tiga baru we all dapat rasa masakan padang. Berselera jugak kami since dah beberapa hari asyik makanan sunda. Cumanya, masakan padang di sini telah di tailor made untuk orang-orang Bandung, gulai-gulai nya kurang pedas, itu info dari Buk Nadia.


 
Next destination ialah Toko Tiga iaitu tempat byknya jual Jeans Levis & Polo shirt. Seriously, tak ubah macam part of pertama kompleks. Saya tak beli apa-apa pun disini ... macam biasa la, mereka takde menjual pakaian size wanita eropah macam saya hehehehe ... 


 
Pulang dari Toko Tiga, kami dibawa ke Jalan Riau ... Factory Outlet lagi. Cuci-cuci mata aje kat sini. Kata Buk Nadia, barang-barang di Factory Outlet ini adalah barang-barang reject yang telah dibaiki oleh outlet-outlet tersebut, so kira bermutu juga. Tak banyak yang kami beli disini, sebab masing-masing dah penat ... so lepak-lepak dan bergambar aje.

By end of day 2, ada beberapa experience baru yang saya dapat selain dapat berjalan-jalan di kota Bandung. Antaranya ialah, musholah or surau yang unisex, bayangkan selesai solat je, saya tgk Azrul(officemate) solat sebelah saya .... hehehe ... culture shock sesaat. Yang keduanya, kalau nak melintas jalan, jalan aje ... sbb kereta dan motor yang akan mengelak or mereka akan stop bagi kita jalan ... bagus kan?


Catz: malam takde activiti ... dorang terjun kolam jek ..

3 comments:

Kazaztan Team said...

eh..mane isinya

Lizamurni Lokman said...

ye la...ada title jer...hihihi

catz said...

aaa isinya dah save, baru nak publish kekeke

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails